فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1391)

نشریه مطالعات ملی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • محمدرضا درزی کلایی، علیرضا آقاحسینی صفحه 3
    انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی بدون تردید نقش بسزایی در شکل گیری هویت جدیدی بین مردم ایران داشتند. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی روند تحول و شکل گیری هویت جدید بین مردم ایران در دهه اول انقلاب را مطالعه می کند و به این سوال پاسخ می دهد که جنگ تحمیلی چه تحولی در هویت جامعه ایران ایجاد کرد؟
    در پاسخ به این پرسش که هویت ها چگونه دستمایه های تغییر در منافع را فراهم می نمایند سازه انگاری پاسخ ارزشمدارانه ایی را پیشنهاد می نماید. طبق دیدگاه سازه انگاران ایده ها و ارزش های جدید در هر دوره و زمانی امکان تغییر نوع هویت را به وجود می آورند و به نوبه خود این تغییرهویت، منجر به تغییر در سیاست ها و منافع خواهد شد.
    طبق دیدگاه سازه انگاران ایده های جدید در هر دوره و زمانی امکان تغییر نوع هویت را به وجود می آورند و این تغییر هویت منجر به تغییر در سیاست ها و منافع خواهد شد. هویت در ایران در طول اعصار مختلف با توجه به شکل گیری سازه های جدید تغییر یافته است.
    به طور کلی می توان گفت که جنگ تحمیلی توانست با ایجاد سازه های ارزشی جدید همچون معنویت گرایی، فرهنگ شهادت طلبی، الگوپذیری، تسلیم ناپذیری در مقابل دشمن، مبارزه با نظام سلطه و خودباوری، فضای ذهنی مشترکی را بین مردم شکل دهد و منجر به شکل گیری هویت جدیدی بین آنها شود.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، هویت، جنگ ایران و عراق، الگوپذیری، شهادت طلبی
  • سیدحمدالله اکوانی صفحه 29
    این مقاله با تکیه بر متغیر واسط زبان، به بررسی رابطه میدان گفتمانی رسانه ای غرب و گفتمان خود دیگرساز شرق شناسی در ارتباط با ایران می پردازد. با بهره آزادانه از مفاهیم نظریه زبانی بوردیو و نیز تحلیل گفتمان انتقادی می توان گفت میدان گفتمانی رسانه در غرب متاثر از میدان گفتمانی سیاسی بوده و سوژه رسانه ای غرب نه سوژه ای خودمختار بلکه محصور گفتمان غالب در این جوامع در مورد ایران پساانقلاب است. بررسی نمونه هایی از متن های سرمقاله های نشریه ها و مستندهای سیاسی برجسته رسانه های غربی نشان می دهد میدان رسانه ای همسو با میدان سیاسی، زبانی برجسته سازی شده را بازتولید و منتشر می کند و مفاهیم و گزاره های آن همان «بازار زبانی» گفتمان ریشه دار شرق شناسی را از رهگذر مفصل بندی دال های جدیدی چون تروریسم، سلاح هسته ای، غیر دموکراتیک بودن و... بازتولید می کند. حاصل آنکه در این میدان نیز گفتمان مسلط سیاسی غرب، «هویت خود را از رهگذر زبان منتشر و ایران را به مثابه «دیگری» غرب بازنمایی و طرد می کند.
    کلیدواژگان: بازار زبانی واحد، میدان گفتمانی رسانه، غرب، ایران، شرق شناسی، هویت
  • حسن مومنی صفحه 53
    مقاله حاضر به بررسی عوامل موثر بر هویت ملی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان مرزی دهلران می پردازد. متغیرهای مستقل در این تحقیق عبارتند از پایگاه اقتصادی اجتماعی، هماهنگی ارزش های گروهی، مورد تایید دیگران بودن، درونی کردن ارزش ها و رضایت از خود و متغیر وابسته هویت ملی می باشد. بدین منظور مطالعه موردی در بین دانش آموزان انجام شده تا عوامل موثر بر هویت ملی دانش آموزان مقطع متوسطه در این شهرستان شناسایی و تحلیل شود. این مطالعه به روش پیمایشی روی جامعه آماری 3445 نفر که 1970نفر آنها پسر و 1475نفر آنها دختر هستند، صورت گرفته است. حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 345 نفر به شیوه قشربندی و به تفکیک جنس، پایه و رشته به صورت تصادفی انتخاب شده اند. چهار چوب نظری این تحقیق بر نظریات جامعه شناسان کنش متقابل نمادی (مید، بلومر، کولی) و پارسونز و پیتر بورک استوار است و هویت اجتماعی از بعد هویت ملی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از ان است که متغیرهای مستقل مورد مطالعه به جزء متغیر جنسیت، با متغیر وابسته رابطه معناداری دارند بدین معنا که همبستگی بین متغیرها وجود دارد تنها متغیر جنست رابطه معناداری با متغیر وابسته یعنی هویت ملی از خود نشان نداد و متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی با متغیر وابسته که همبستگی منفی و معکوس دارد مابقی متغیرها دارای همبستگی مستقیم و مثبتی دارند. در مجموع متغیرهای مورد مطالعه حدود 22درصد از کل واریانس متغیر هویت ملی را تبیین نمودند یعنی (R2) ضریب تعیین توانسته است 22 درصد از متغیر وابسته یعنی هویت ملی را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت اجتماعی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، ارزش های گروهی
  • مجید موحد، اسفندیار غفاری نسب، رزگار صالحی صفحه 69
    مطالعه حاضر رابطه عوامل فرهنگی با هویت ملی نوجوانان در شهرهای بانه و قروه را بررسی می کند. در این مطالعه برای تبیین هویت ملی نوجوانان از نظریه هایی با رویکرد اجتماعی و فرهنگی استفاده شده و در جمع آوری داده ها از تکنیک پیمایش بهره گرفته شده است. این پیمایش بر روی 598 نفر از نوجوانان شهرهای بانه و قروه با شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی انجام شده است. تجزیه و تحلیل دو متغیره، نشان می دهد که تفاوت معناداری بین شرکت در کلاس زبان، میزان دین داری، استفاده از رسانه ها و جنسیت با هویت ملی وجود دارد. در تحلیل چندمتغیره به ترتیب میزان دین داری، شهر (بانه)، میزان استفاده از رسانه ها، شرکت در کلاس زبان رابطه معناداری با متغیر وابسته دارند و در مجموع 5/23 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند و سایر متغیرها خارج از معادله رگرسیون قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، فرهنگ، نوجوانان، دین داری، قروه، بانه
  • مجتبی شاهنوشی، محمدرضا تاجی صفحه 91
    فضای ارتباطاتی اعم از حقیقی و مجازی در پذیرش و دست یازی افراد جامعه به ویژه جوانان به الگوهای ذهنی (نگرش ها) و عینی (رفتارها) نقش تعیین کننده ای ایفا می کند. در این میان در عرصه مجازی فعالیت رو به گسترش شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از کارگزاران ایجاد تغییرات اجتماعی، واقعیتی انکارناپذیر است. این مطالعه، برای بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر سبک زندگی جوانان در شهرستان شهرکرد و پاسخ به این مسئله که جوانان این شهرستان دارای کدامیک از سبک های زندگی هستند، در سال 1390 و به روش پیمایشی انجام شده است. قلمرو موضوعی این پژوهش متغیرهای زمینه ای، انسجام رابطه ای، انسجام ارزشی، تجمع اجتماعی و سبک زندگی است. جامعه آماری این طرح شامل کلیه کاربران اینترنتی سنین35-15 سال حاضر در 16 کافی نت فعال شهرستان شهرکرد در سال 1389 می شود. برای تعیین نوع سبک زندگی و ایجاد معرف های متغیرهای مستقل از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد بین نوع شبکه، محل سکونت، انسجام ارزشی و سبک زندگی رابطه ای وجود ندارد. ولی بین متغیرهای جنسیت، میزان تحصیلات، انسجام رابطه ای، تجمع اجتماعی، و سبک زندگی رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سبک زندگی، انسجام ارزشی، انسجام رابطه ای، تجمع اجتماعی، شهرستان شهرکرد
  • حسن رشیدی، شهلا امینی صفحه 113
    هویت جمعی شیوه مشترک در نحوه تفکر، احساسات و تمایلات یک گروه است. از نظرگاه مدرنیستی، مبتنی بر نظریه کنش متقابل نمادین، هویت جمعی نوعی احساس تعلق، انتساب و تعهد نسبت به گروه را در بین اعضای اش برمی انگیزد و فرایند خود شناسایی کنشگران اجتماعی و بازتاب نگرش دیگران نسبت به خود را میسور می کند. هویت ایرانی نوعی هویت جمعی است که از سطحی کلان تر از هویت های خرد اقوام ساکن در سرزمین ایران برخوردار است و عناصر آن طی تاریخی چندهزار ساله شکل گرفته است.
    این مقاله با روش اسنادی، کتابخانه ای و هم چنین با استفاده از روش تحلیل محتوی به بررسی هویت ایرانی در شعر کردی پرداخته و براساس پیشینه، اهداف و مبانی نظری هویت ایرانی ابعاد «زبان فارسی، فرهنگی اجتماعی، سرزمین، سیاسی و دین» را به عنوان مقوله های هویت ایرانی در نظر گرفته و برای آنها واحدهای تحلیل طراحی کرده است.
    کلیدواژگان: هویت ایرانی، شعر کردی، هژار، هیمن
  • مریم سادات رضوی پور، محمد مهدی ذاکری، احسان جباری صفحه 133
    انسان بنا به خصلت ذاتی خود همواره در پی تمایز از دیگران و جاودانه بودن می باشد. ازین رو اصالت و هویت از مسائلی است که در بسیاری از حوزه های علمی مرتبط با انسان توجه خاص بدان شده است، معماری و شهرسازی به دلیل تاثیرپذیری مستقیم از باورها و اندیشه انسانی ازجمله این موارد است. ویژگی ها و خصوصیاتی که برخاسته از باورها و بایدهای نشات گرفته از ایرانی و اسلامی بودن است، از جمله اصلی ترین عوامل هویت ساز شهر تهران به شمار می رود. برای درک روند تغییرات هویتی تهران باید به بررسی چگونگی عوامل هویت ساز پرداخت در این نوشتار پس از بررسی معنای هویت از دیدگاه اندیشمندان و شهرسازان به بیان ویژگی های ایرانی و اسلامی سازنده شهر تهران پرداخته می شود. وجود یا عدم وجود این ویژگی ها در ساختار شهر تهران ما را به چگونگی سیر تحول هویت ایرانی اسلامی این شهر در گذر زمان رهنمون می شود. مقایسه ای بر پایه ویژگی های هویت ساز ایرانی اسلامی میان بناهایی که به عنوان نماد تهران در طی زمان شناخته شده اند، درک تغییرات هویتی را تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: تهران، هویت ایرانی اسلامی، معماری و شهرسازی، زمان، تغییرات هویتی
  • معرفی و نقد کتاب
  • جان هابسون، عبدالله فرهی، لطف الله خدایی راد صفحه 149
  • حمید احمدی، حبیب الله فاضلی صفحه 159
|
  • Mohammad Reza Darzi Kolayi, Alireza Agha Hoseyni Page 3
    Islamic revolution and imposed war, undoubtedly, were effective factors in forming new political identity among Iranian people. The purpose of this research is implying development process and forming of new identity among Iranian people inthe first decade of revolution from the constructivism theory view and mentioning this subject that what changes make the imposed war renew political identity of Iranian society. Method of this research is descriptive-analytic.What does really make new political identities possible?According to the constructivism outlook, new ideology in every era make possibility of changing the kind of identity and the result of this identity changing is a convergence in interests and policies. According to the forging of Identity, Iran has been changed and she has taken the special form in different eras.In sum, this fact should be stressed that in the light of a new construct, the imposed war brought about new identities among Iranian people. The new construct deepened in turn spiritualism, martyrdom obtainment, non-obedience attitude against enemies, combating against arrogant poles and self- reliance resulting in the formation of new identity among the people.
    Keywords: Constructivism, Identity formation, Imposed War, idealism, culture of martyrdom
  • Hamdallah Akvani Page 29
    Emphasizing on language as a mediator variant, this article deals with the relationship between the discursive field of the Western media regarding Iran and the same/other discourse of orientalism. Using Bourdieu's language theory and the critical discourse Analysis, we can say that the discursive sphere of media in relation with post-revolutionary Iran is affected by the political field in the West and the subject of the western media is not an autonomous subject but is embedded by the dominant discourse in these societies. The examination of some texts of editorials and political documentaries of the Western media shows that they reproduce and disseminate a highlighted language which is politically oriented and its concepts and propositions reproduce the very "linguistic market of orientalist discourse by articulating new signifiers as terrorism, nuclear weapon, not being democratic and so on. Consequently in this discursive field, the western dominant discourse disseminates its identity through language and represents and denies Iran as its other.
    Keywords: The Uni, linguistic market, Media discursive field, The West, Iran, Orientalism, Identity
  • Hasan Momeni Page 53
    This study aims at investigating the factors influencing national identity of high school students at Dehloran County. Independent variables in this study were: socio-economic status, similarity of group values, being accepted by others, internalizing values, self-satisfaction, and the dependent variables was national identity. To do this, a case study was conducted and the factors affecting national identity were analyzed in the city. The population of study consisted of 3445 individuals from which 1970 were male and 1475 were female. The size of the sample was determined to be 345 using Cochran’s formula and by classifying, and stratifying based on major, grade, and gender. The theoretical framework of the study was based on the theory of symbolic interaction Sociologists (Meed, Bloomer,and Cooley) and Parsons, and Peter Burke. Societal identity has been viewed from a national identity viewpoint. The findings indicate that all independent variables except gender had a meaningful relationship with the dependent variable. Socio-economic identity negatively related national identity and the other variables were positively correlated with it. The variables investigated comprised 22 percent of the variance of national variance meaning that R2 was responsible for 22 percent of national identity.
    Keywords: National identity, social identity, socio, economical bases, group values
  • Majeed Movahed, Esfandiar Ghafarinasab, Rezgar Salehi Page 69
    This study has been done to investigate cultural factors related to the national identity of Bane and Ghorve teens. In doing so, we have used social-cultural theories about identity to explain the national identity. In data collection the survey method has been applied. This survey has been done upon 598 Kurd teens as a sample by use of multi-step and simple random and cluster sampling. In two-variable analysis, we have seen a meaningful variation among variables of the participation in language classes, the extent of religiousness, using of media and gender with national identity. In multi-varaible analysis, we show that variables of the extent of religiousness, city (Bane), the extent of using media and participation in language classes have significant relationship with the dependent variable, and totally it showed variance of 23.5 percent and other variables stood out of regression equation.
    Keywords: National identity, Cultural backgrounds, the extent of religiousness, Teens
  • Mojtaba Shahnooshi, Mohammadreza Taji Page 91
    The communication medium including real and virtual plays a determining role in admission and engagement of the people in society particularly the youth in mental patterns (attitudes) and objective (behaviors). In this regard, the virtual field of expanding activities of social networks as one of the brokers of making social changes including favorable and unfavorable is an unavoidable fact. This article wants to study of the influence of social networks on the lifestyle of the youth in the city of Shahrekord and response to this issue that the young people choose which lifestyle, joy-oriented, knowledge-based, idealistic, passive (aimless). In 2011, this research has been carried out by survey method. Conducting this research and its results helps the cultural officials of the country to prevent the tendency of youth toward deviation lifestyles. The subjective territories of this research are background variables, relationship coherence, value coherence, social accumulation and lifestyle. The statistical population of this plan includes all internet users aging between 15-35 years present in 16 active coffee nets of Shahrekord city in 2010. Using the sampling formula of Cochran, 451 users were determined and the sampling method is proportional to volume on a classified basis. To determine the type of lifestyle and create the indicators of independent variables, researcher questionnaire was used. The results of research showed that there is no relationship between the type of network, residence place, value coherence and lifestyle. But there is a meaningful relationship between variables of gender, education, relationship coherence, social accumulation, and relational lifestyle.
    Keywords: Social networks, Lifestyle, Value coherence, Relational coherence, Social accumulation, Shahr, e, Kord county
  • Hasan Rashidi, Shahla Amini Page 113
    Collective identity is a joint way of thinking, feelings and sentiment of a group. From the modernity viewpoint, on the base of symbolic interactionism, it excites a strange sense of attachment, affinity, and obligation among the group members, and facilitates the process of self exploration of the social actors and reflection of people’s attitude towards them. Iranian identity is a collective identity that has a macro level than the other micro-identities that live in Iran, and enjoys a special greatness and dignity and its elements have formed during a long period of history.This article has considered Iranian identity in Kurdish poetry using documentary method and content analysis, and on the base of historical backgrounds, has considered several dimensions of Iranian Identity, such as “Persian Language, socio- cultural structure, territory, political and religion, and it has designed analysis units for each category.
    Keywords: Iranian Identity, Kurdish Poetry, Hazhar, Hemin
  • Maryam Sadat Razavipour, Mohammad Mehdi Zakeri, Ehsan Jabbari Page 133
    Human being according to his inherent nature has always been seeking to distinguish himself from others and be immortal. So, authenticity and identity is one of the cases which in many scientific fields related to human being, Such as architecture and urbanism, has been regarded. Because they directly are affected by human toughts and beliefs. Characteristics that arise from the beliefs and imperatives originated from being Iranian and Islamic; are the main identity factors for Tehran city so for understanding the changes in Tehran identity we should know the factors which make the identity. In this article, after examining the meaning of identity from viewpoint of scientists and urban planners; we express the characteristics which makes Tehran Islamic and Iranian.Presence or absence of these features in traditional and contemporary period, would suggest us how is the evolution of Tehran’s Islamic Iranian identity over time. Comparing the Islamic and Iranian identity factors in two monumental buildings in Tehran, makes the cognition of the identity changes more reachable.
    Keywords: Tehran city, Iranian identity, Islamic identity, architecture, urbanism, time